sâmbătă, 7 septembrie 2013

Iosif Tellmann

                                     Iosif Tellmann 

’’– OMUL VINE ŞI PLEACĂ- “
Ea reprezintă însăşi esenţa a ceea ce am gândit” .
Iosif Tellmann (24 iulie 1923 – 21 mai 2001)
Ex- Libris, provine din limba greacă, cuvântul se traduce prin expresia “ din cărţile lui”, fiind obligatoriu să apară pe orice lucrare şi care trebuie să conţină numele şi prenumele persoanei căreia i s-a dedicat.
Precum afirma la cei 78 de ani Iosif Tellmann: ” O lucrare foarte dragă sufletului meu e – OMUL VINE ŞI PLEACĂ- ulei/ pânză. Ea reprezintă însăşi esenţa a ceea ce am gândit” .

Grafician şi pictor, născut la Braşov, 24 iulie 1923. A studiat la Institutul de Arte Plastice”Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca.
În 1946 vine în Valea Jiului. A fost membru fondator al Filialei Uniunii Artiştilor Plastici din Petroşani(1955).
Debutează în 1955-1956 în domeniul artelor vizuale la Bucureşti, iar în 1955 este ales membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
A fost unul dintre fondatorii Filialei Petroşani a Uniunii Artiştilor Plastici şi a înfiinţat un cerc de arte plastice pe care l-a coordonat timp de 25 de ani.

Dincolo de distincţii şi funcţii, Iosif Tellmann a fost preţuit, iubit şi stimat
pentru OMENIA sa. A fost omul care a adus prin flacăra talentului şi sufletului
său o rază de lumină, speranţă şi bucurie. Prin creaţiile sale Iosif Tellmann
continuă să trăiască printre noi.”
Iosif Tellmann în atelierul de creaţie.
Vernisajul expoziţiei personale de pictură Iosif Tellmann –scrie în ziarul Curierul Văii Jiului, Ioan Dubek, desfăşurat în sala APOLLO din Lupeni (care astăzi îi poartă numele) a avut o dublă semnificaţie: de eveniment artistic- prin reîntâlnirea cu lucrările de autentică valoare a creatorului şi, totodată, de omagiere a OMULUI, a cetăţeanului de onoare al Lupeniului, care este artistul plastic Iosif Tellmann, în pragul celei de a 75-a aniversări a zilei sale de naştere.” ...dând interviu presei.


Tellmann văzut de Robert Hummel.

Criticii de Artă - Octavian Barbosa, Ion Salişteanu la Lupeni

Interior atelier Iosif Tellmann
Criticul Gheorghe Vida spune că Tellmann face ”o pictură centrată pe esenţializarea mişcării.”
...arhitectura registrelor din lucrările lui Iosif Tellmann alternează într-o viziune monumentală. ” (Dan Grigorescu).
Raul Sorban- „de o conştiinţă creatoare aflată sub controlul spiritului geometric.”
Cel mai frumos omagiu adus celui considerat ca un Sisif al graficii, artistul complex – Iosif Tellmann” este aducerea aminte. Ca mentor al cercului de arte plastice Paleta” a deschis porţile multor copii talentaţi ai Lupeniului„ îşi aminteşte ziaristul Ioan Dubek.
Prof. Ilie Sardescu “pe holul bibliotecii Clubului miner erau expuse, în urmă cu peste 30 de ani, expoziţii foto şi de artă plastică, cu diverse tematici... dincolo de semnătura de pe lucrări apărea mesajul descifrat OMENIA.Eveniment cultural dedicat artistului Iosif Tellmann la Galeria de artă din Lupeni

Cartea “Iosif Tellmann –artist plastic”a fost editată prin documentaţia oferită cu multă dăruire de soţia artistului, Ursula Tellmann şi Asociaţia Culturală ce poartă numele renumitului plastician.

Schiţă tuş  Metaloplastie


Gravură pe sticlă realizatǎ de Zaharie Rus


 Grup al artiştilor plastici din LUPENI

Lucrare în acuarelă semnate - Iosif Tellmann
      Material preluat din documentarul Paleta.
Niciun comentariu: