Iosif Tellmann -scurtă biografie

          Pictor şi grafician, Iosif Tellmann s-a născut la Braşov în 24 iulie 1923, într-o familie cu 4 copii. A studiat grafica la Institutul de Arte Plastice ''Ion Andreescu'' din Cluj-Napoca. Stabilit în Valea Jiului, la Lupeni, unde a înfiinţat un cerc de arte plastice pe care l-a coordonat timp de 25 de ani, fiind şi membru fondator al Filialei Uniunii Artiştilor Plastici din Petroşani (1955).  Debutează în 1956 la Bucureşti. Abordează diferite tehnici de gravuri pe care le expune în ţară şi străinătate. Din 1965  pictează şi proiecteză lucrări de artă monumentală.    
         Expune la numeroase manifestări naţionale (270)  şi internaţionale (22) precum cele din  Moscova, Budapesta, Oxford, Lisabona, Milano, Hamburg, Utrecht, Bonn, Sofia, Lugano, Nancy, Weimar şi Hyvinkaa (Finlanda). A obţinut premiul III al Tineretului, Bucureşti, 1957, premiul II al Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru lucrări de artă murală (grup), 1967. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a în 1968. Lucrările lui sunt în colecţii particulare din Finlanda, SUA, Portugalia, Germania, Austria şi în câteva muzee din Bucureşti, Craiova şi Deva.      
          Neobosit animator al mişcării artistice a Văii Jiului, Iosif Tellmann a format peste 300 de artişti plastici şi a imortalizat crâmpeie din viaţa de zi cu zi a minerilor şi frumuseţile ţinutului de pe cele două Jiuri în lucrări de pictură, grafică, sculptură, ex-libris, dar şi pe pelicula foto sau cinematografică.