Istoric

          Activitatea artistico-plastică coagulată în Lupeni, a debutat la data de 31 martie 1955, odată  cu înfiinţarea cercului  ''Paleta'', coordonat de artistul plastic Iosif Tellmann, având ca sediu Clubul Sindicatelor din Lupeni. Mai târziu, în 1987, prin înfiinţarea galeriei de artă ''Apollo'', activitatea se desfşoară în actualul sediu. 
         După decesul artistului, în 2001, galeria a luat numele acestuia, iar activitatea a fost continuată în cadrul Asociaţiei Culturale ''Iosif Tellmann'', înfiinţată în anul 2002, cu următoarele secţiuni: artă plastică, literatură, muzică, artă fotografică, artă vestimentară şi jurnalism.
         În acest timp, în acest spaţiu, s-au desfăşurat mai multe evenimente cum ar fi expoziţii de pictură, sculptură, grafică, artă vestimentară, artă decorativă precum şi concursuri şi expoziţii ale elevilor, lansări de carte şi CD-uri, expoziţii foto şi cursuri de jurnalism pentru elevi. 
         Membrii asociaţiei au participat, de asemenea, cu lucrările lor la diferite expoziţii şi concursuri din ţară şi  din străinătate.
        În anul 2006, s-a lansat concursul naţional pentru elevi ''Lupul de Argint'', în parteneriat cu Primăria Municipiului Lupeni. 
        În anul 2009, a debutat concursul ''Fotoreporter Junior'', având ca şi grup ţintă tot elevii, acesta fiind realizat în parteneriat cu Clubul Sindicatelor Lupeni şi reprezentanţi ai mass-media.